Tulevaisuuden aikuisten yleisterveyttä tuetaan lasten hammashoidolla

Anestesia- eli nukutushammashoito voi olla välttämätöntä, kun joudutaan toteuttamaan laajoja hammashoitoja tai potilas pelkää. Anestesiahammashoitoja tehdään myös lapsille, usein silloin kun hampaiden kunto on ehtinyt päästä huonoksi.

Anestesiahammashoito on monissa kaupungeissa nykyisin keskitetty pelkästään keskussairaaloihin. ”Kiinnostava kysymys on se, onko tällä ollut vaikutuksia jonojen pituuteen ja anestesiahammashoidon saatavuuteen, myös lasten osalta”, Kalli pohtii. Hänen mukaansa on hyvä muistaa, että erityisesti vähävaraisissa perheissä kunnallisen palvelun saatavuus on todella tärkeää, koska yksityiselle sektorille hakeutuminen ei ole taloudellisesti mahdollista.

DOSENTTI ILKKA KALLI, ANESTESIOLOGIAN erikoislääkäri ja Unexin vastaava anestesialääkäri on jo kymmenen vuoden ajan hoitanut nukutettavia lapsipotilaita Tampereen kaupungin hammashoidossa. ”En voi vedota havainnoissani tilastolliseen dataan, mutta tuntumani on se, että anestesiahammashoidon lapsipotilaissa on enemmän yhä nuorempia lapsia. Kymmenen vuotta sitten alle 3-vuotiaita ei juurikaan ollut hoidettavana, tällä hetkellä heitä on muutamia vuodessa.”

MERKITYS YLEISTERVEYTEEN HUOMIOITAVA

Lasten lisäksi myös haastavien kohderyhmien kuten kehitysvammaisten pääsy anestesiahammashoitoon on tärkeää. ”Meillä on neljän vuoden ja 200 vaativan asiakkaan kokemus kehitysvammalaitoksesta, jossa nukutimme sekä aikuisia että lapsia. Heillä voi olla erityisiä hoidollisia tarpeita, jotka anestesian annossa tulee ottaa huomioon. Jonojen venyminen tai välttämättömien hoitojen viivästyminen lisäisi ongelmia tulevaisuudessa.”

Lasten kohdalla anestesiahammashoidon potilailla ongelmat ovat usein laajoja. ”Pieni osa voi olla hammastraumoja, mutta suurin osa johtuu kotihoidon puutteesta. Perusperiaatteet hampaidenharjauksesta kaksi kertaa päivässä ja sokerin vähentämisestä pätevät edelleen”, Kalli toteaa. Hammashoidon merkitys myös yleisterveyteen on tiedossa. ”Voidaan miettiä,
mitä vaikutuksia yleisterveyteen aikuisena on lapsena saadun hammashoidon tasolla.”