Kevytnukutus

Kevytnukutus eli sedaatio

Kevytnukutus, sedaatio, lääkerentoutus, suonilääkitys

Kevytnukutusta kutsutaan monella eri nimellä. Sedaatio on yleisanestesiaa kevyempi anestesiaerikoislääkärin antama hoito, jossa potilas on osittain hereillä, mutta pystyy rentoutumaan saadessaan pelot ja kivut lievittävää lääkitystä suoneen. Anestesialääkäri annostelee suoneen lääkkeitä, jotka rentouttavat samalla kun hoidettavat hampaat puudutettaan.

Sedaatio on usein käyttökelpoinen vaihtoehto aikuisten lyhyisiin, tyypillisesti 2 tunnin kestoisiin hammastoimenpiteisiin ja se on perinteistä ilokaasuhoitoa tehokkaampi hammaspelon ja jännityksen lääkehoito. Mikäli hammashoito kestäisi useamman tunnin, voidaan hampaat hoitaa useammalla sedaatiokäynnillä.

Kotiutuminen hakijan kanssa on mahdollista yleensä melko pian (30-60 min) hammastoimenpiteen valmistuttua. Anestesialääkäri on paikalla koko ajan.

Unexi-kevytnukutus (sedaatio) -hoitoon sisältyy

  • Anestesialääkärin työ (haastattelut, lääkitykset ja valvonta hoitohuoneessa)
  • Kaikki anestesialääkärin käyttämät kipu-, rentoutus- ja varalääkkeet
  • Nesteensiirto-, lisähappi- ja kertakäyttötarvikkeet sekä TENS-hoitolaite
  • Nykyaikaiset, kansainvälistä tasoa olevat hengityksen ja verenkierron valvontalaitteet: EKG, verenpainemittaus, pulssioksimetri, defibrillaattori, hengityshapen ja hiilidioksidin mittari sekä spirometri

Kevytnukutus ei poista vastaanoton ääniä, hajuja tai keskusteluja – jos ne häiritsevät tai pelko on voimakas, kannattaa valita yleisanestesia. Pitkissä toimenpiteissä kannattaa myös harkita syvänukutusta (yleisanestesia), jolloin kaikki hampaat voidaan saada kuntoon yhdellä kerralla.